Naaktslakken en huisjesslakken zijn vaak besmet met larven van de dodelijke longworm parasiet ook wel Franse hartworm genoemd. Deze worm komt voor in het slijm van de slak, maar ook in dieren die slakken eten, zoals knaagdieren, vogels en kikkers.

Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan deze levensgevaarlijke parasiet zijn lichaam binnendringen.

Vochtige dagen

Van maart tot oktober zijn er veel slakken in de tuin en op straat. Met name op de warme en vochtige dagen. Zie je veel slakken in de tuin of op wandeling? Let dan goed op je hond en kat.

Symptomen

Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden.

Voorkomen

Voorkom dat jouw hond of kat met slakken speelt, ze opeet of zelfs maar het slijm oplikt. Maar let ook op emmers en drinkbakken die buiten staan. Maak deze regelmatig schoon en ververs het water.

Ook helpt het regelmatig ontwormen van honden en katten.

Slakkengif

Gebruik GEEN slakkengif. In slakkengif zit meestal metaldehyde. Voor honden en katten is dit erg giftig. Vergiftigingsverschijnselen die kunnen optreden zijn: speekselen, onrust, braken, ongecontroleerd bewegen, trillen, toevallen en een verhoogde temperatuur.

Dierenarts

Krijgt je huisdier last van een van de symptomen? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts.

 

Bron: Dierenkliniek Hulsterheide