Vragen over huisdieren

Klopt het dat een kat in België besmet is het nieuwe coronavirus?

Ja. In België is op 27 maart bekend geworden dat iemand zijn kat heeft besmet met het nieuwe coronavirus. De kat is getest en bleek het virus inderdaad te hebben.

Hoe groot is de kans dat een huisdier een ander dier van mens besmet?

De kans dat een huisdier een ander dier van mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijkbare met besmetting van mens op mens. Uit voorzorg adviseert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent het huisdier niet aaien of knuffelen en 1,5 meter afstand houden. Ook is het belangrijk regelmatig de handen te wassen met water en zeep.

Ik ben COVID-19 patiënt en ik ben in thuisisolatie. Moet ik contact met huisdieren vermijden?

Als u ziek bent adviseert het RIVM contact met huisdieren uit voorzorg te vermijden. Laat de hond niet zelf uit, vraag iemand anders dat (kort) te doen.

Ik ben COVID-19 patiënt. Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt?

Vermijd contact met je zieke huisdier. Houd het huisdier uit voorzorg binnen. Iemand die niet ziek is (of geen klachten heeft) mag een zieke hond kort uitlaten. Houd de hond op afstand van andere dieren.
De kans dat uw huisdier besmet wordt gehaald, het virus is zeer klein. Ga niet met zomaar met een ziek dier naar de dierenarts, maar neem telefonisch contact op. De verspreiding van het nieuwe coronavirus zoals we sterven nu wereldwijd zien, komt door verspreiding tussen mensen.

Kan ik de hond niet uitlaten?

Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je wel een van deze klachten hebt, vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uitlaat geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd sociaal contact.

Voor meer vragen over huisdieren zie:   www.onehealth.nl/vragen-en-antwoorden-over-nieuw-coronavirus .