Tonio (2301916) (23225)

  • Diersoort: kater
  • Ras: Europese korthaar
  • Kleur: cypers grijs met wit

Kijken en adopteren

U kunt kittens, katten en honden alleen op afspraak bezoeken in ons asiel aan Grasbeemd 17 te Helmond. Dit kan van maandag t/m woensdag en op vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn wij open van 12:00 tot 15:00 uur. Op donderdag en op zon- en feestdagen zijn wij gesloten. Onze ambulancedienst is gewoon (24 uur ) bereikbaar.

Omschrijving

Leeftijd:  8 jaar
Kan bij honden: onbekend
Kan bij katten: nee
Kan bij kleine kinderen: nee
Kan bij grote kinderen: nee
Moet naar buiten:  ja, minimaal tuin
Speciale zorg: hartruisje

Tonio is 4 oktober 2023 binnengekomen. Dierendag, maar die had hij zich waarschijnlijk toch wel anders voorgesteld.
Het eerste wat opvalt aan Tonio is zijn formaat: meneer is gróót. Echt groot, zonder te zwaar te zijn, hij zit net over de 5 kilo heen. Goeiendag, we zijn gepast onder de indruk. Verder is hij vriendelijk en aaibaar genoeg maar hij laat absoluut niet met zich sollen. En hij kan ook opeens zonder waarschuwing uit z’n slof schieten, meneer is echt geen materiaal voor bij kinderen.

Op zijn leeftijd mag je gerust een keer naar de tandarts dus dat bezoekje heeft hij afgelegd. Het viel best mee; het hoefde alleen schoongemaakt te worden, het ging voornamelijk om tandsteen. Er hoefde niets getrokken te worden.

Als hij zich opwindt was er een hartruisje te horen, maar dat verdween als hij zich ontspande. Alles met een hartruisje krijgt bij ons een hartecho. Er werd geen lekkende hartklep of iets dergelijks gevonden wat het ruisje zou kunnen verklaren. Wel had een van de hartkamers een licht verdikte hartwand (1 mm meer dan gebruikelijk). Dat kán op HCM duiden maar een andere oorzaak is ook mogelijk. U kunt het volledige rapport bij ons opvragen. Op advies is zijn schildklierwaarde bepaald (want als die te snel werkt kan die ook leiden tot een verdikte hartspier). Uit bloedonderzoek bleek dat Tonio’s schildklierwaardes uitstekend zijn dus daar ligt het niet aan.

Het advies is om met een tussentijd van een half jaar (eind april 2024) opnieuw een hartecho te laten maken. Dan kun je de stand van zaken vergelijken met de vorige echo en wordt misschien duidelijk of het inderdaad om HCM gaat, of niet. Hij hoeft geen medicatie.

Hij is nog speels genoeg voor zijn leeftijd; met een hengeltje, een laserlichtje en een tunneltje om doorheen te racen (of in hinderlaag te liggen) krijg je hem wel in beweging. Geef hem een doos en hij is blij. Geef hem een doos met proppen krantenpapier en hij is héél blij. Geef hem een doos met proppen krantenpapier en daartussendoor gestrooide brokjes en hij is dolgelukkig. Een tevreden jager met gegarandeerd vang-succes… En anders kun je er ook nog altijd een dutje in doen. Ter afwisseling krijgt hij ook wel eens een “snuffelkleed”: tussen de kleurige lapjes stof liggen brokjes verstopt. Dat houdt hem wel even bezig.

Naarmate de tijd in het asiel verstrijkt wordt hij wat minder enthousiast en dat snappen wij ook wel. Elke dag verloopt hetzelfde en er zijn weinig nieuwe prikkels. Deze knaap van middelbare leeftijd is toe aan een nieuw onderkomen. Een baasje dat begrip heeft voor zijn wisselende stemming. En waar een tuin is zodat hij daar koning van zijn grondgebied mag zijn. Dat past bij een heer van zijn stand! Ervaring gewenst.

Attentie. Deze kat zit in het asiel. Als u interesse hebt in deze kat, dan kunt u uitsluitend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met tel.nr. 0492-513971 om een afspraak te maken voor kennismaking met de kat.