Katten Hira (2100003) (05165)

  • Diersoort: poes
  • Ras: Europese korthaar
  • Kleur: zwart

Kijken en adopteren

U kunt kittens en katten tijdens deze Coronaperiode alleen op afspraak bezoeken in ons asiel aan Grasbeemd 17 te Helmond. Dit kan van maandag t / m woensdag en op vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn wij open van 12:00 tot 15:00 uur. Op donderdag en op zon- en feestdagen zijn wij gesloten.

Terug naar overzicht

Omschrijving

Leeftijd: minstens 7 jaar
Kan bij honden: onbekend
Kan bij katten: onbekend
Kan bij kleine kinderen: nee
Kan bij grote kinderen: nee tenzij 12+ en heel ervaren
Moet naar buiten: ja
Speciale zorg: hartkwaal SAM, mogelijk HCM, medicatie

Hira was behoorlijk hongerig bij binnenkomst en moest echt even bijeten en bijdrinken. Ze had ook het kenmerkende driehoekige koppie van een te magere kat. Ze heeft bloedonderzoek gehad maar er werden geen afwijkingen gevonden. Ze had wel een hartruis en heeft daarom een hartecho gekregen. Het volledige rapport kunt u bij ons opvragen. Om het te snappen moet je een halve of hele cardioloog zijn, maar in gewoon nederlands staat er ongeveer: ze heeft een lekkende hartklep (SAM) waardoor er wat bloed terugstroomt. Daardoor is er een plaatselijke verdikking van de hartwand ontstaan (HCM).

Ze krijgt hiervoor drie maanden medicatie, dagelijks een half pilletje Atenolol. Over drie maanden krijgt ze opnieuw een hartecho (op onze kosten). Is die plaatselijke wanddikte dan verminderd, dan werd die verdikking uitsluitend door de SAM veroorzaakt. Is de wanddikte niet verminderd, dan volgt verder onderzoek of het HCM-beeld een andere oorzaak kan hebben (bijvoorbeeld een overactieve schildklier, of hoge bloeddruk).

Hira is op zich een vriendelijke poes, ze komt naar je toe om kopjes te geven en aangehaald te worden. Ze installeert zich soms ook op schoot. Ze laat echter niet met zich sollen; als haar spanning te hoog oploopt wordt ze wat blazerig, en toen ze eventjes een ontstoken oogje had werd het toedienen van de oogzalf al gauw lastig. Als iets haar niet zint laat ze dat duidelijk merken in de vorm van een hapje. Pilletjes zijn geen probleem; doe er maar een jasje van een lekkernijtje omheen.

Hira heeft een bijzonder kenmerk op haar rechterflank, vlak achter de schouder: een ovaal van witte haartjes. Heel apart! Veel zwarte katten hebben wel ergens wat witte haartjes, maar in dit opvallende patroon hebben we nog niet eerder gezien.

Attentie. Deze kat zit in het asiel. Als u interesse hebt in deze kat, dan kunt u uitsluitend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met tel.nr. 0492-513971 om een afspraak te maken voor kennismaking met de kat.