Katten Hira (2100003) (05165)

  • Diersoort: poes
  • Ras: Europese korthaar
  • Kleur: zwart

Kijken en adopteren

U kunt kittens en katten tijdens deze Coronaperiode alleen op afspraak bezoeken in ons asiel aan Grasbeemd 17 te Helmond. Dit kan van maandag t / m woensdag en op vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn wij open van 12:00 tot 15:00 uur. Op donderdag en op zon- en feestdagen zijn wij gesloten.

Terug naar overzicht

Omschrijving

Leeftijd: 7 jaar
Kan bij honden: onbekend
Kan bij katten: nee
Kan bij kleine kinderen: nee
Kan bij grote kinderen: nee tenzij 12+ en heel ervaren
Moet naar buiten: ja
Speciale zorg: hartkwaal (HCM met SAM)

Hira heeft een bijzonder kenmerk op haar rechterflank, vlak achter de schouder: een ovaal van witte haartjes. Heel apart! Veel zwarte katten hebben wel ergens wat witte haartjes, maar in dit opvallende patroon hebben we nog niet eerder gezien.

Hira was behoorlijk hongerig bij binnenkomst (half januari) en moest echt even bijeten en bijdrinken. Ze had ook het kenmerkende driehoekige koppie van een te magere kat. Ze kreeg bloedonderzoek maar er werden geen afwijkingen gevonden. Het magere is er allang helemaal van af, ze ziet er uitstekend uit, rond waar het hoort, en haar vacht glanst. Heel wat anders dan bij binnenkomst!

Ze had wel een hartruis en heeft daarom een hartecho gekregen. Ze heeft een lekkende hartklep (SAM) waardoor er wat bloed terugstroomt. Er was ook een verdikking van de hartwand zichtbaar (HCM). Ze heeft drie maanden een pilletje gehad om te kijken of daarmee die verdikking zou verdwijnen. Zo ja, dan zou het hart-euvel gereduceerd zijn tot die lekkende hartklep. Een nieuwe hartecho heeft echter uitgewezen dat de hartwand nog even dik is. Het pilletje heeft geen enkel effect gehad en is geschrapt. Hira heeft dus HCM met als bijverschijnsel SAM.

Er is een mogelijkheid dat de HCM veroorzaakt wordt door hoge bloeddruk, maar bloeddruk is heel moeilijk te meten bij katten. Zodra ze ook maar een tikkeltje in de stress schieten, schiet de bloeddruk omhoog en is de meting niet meer betrouwbaar. Het zijn net mensen!

Heb hebben van HCM betekent niet het einde van de wereld. Het is wel een voortschrijdend euvel, oftewel het zal in de loop der tijd waarschijnlijk langzaam verslechteren. Als de poes er merkbaar last van krijgt in de vorm van benauwdheid of kortademigheid (omdat er vanwege de hartwandverdikking steeds minder ruimte overblijft voor het bloed), kan er met medicatie nog een tijdje een helpende hand worden geboden, tot de poes aangeeft dat het genoeg geweest is.

Genoeg over de medische achtergrond; nu de poes zelf. Hira is een vriendelijke maar eigengereide poes met karakter. Ze komt naar je toe om kopjes te geven en wil zich ook heel graag op je schoot installeren, en dan niet voor zomaar even een paar minuutjes. Ze blijft gerust een uur liggen en valt dan ook in een gelukzalige diepe slaap, helemaal van de wereld. Het maakt ook niet uit wie de eigenaar is van de schoot, ze is niet eenkennig, een schoot is een schoot!

Ze kan gerust zachtjes op haar koppie geaaid worden maar houd het kort. Als ze wil dat je doorgaat duwt ze haar koppie innig tegen je arm: méér please! Zodra ze niet meer duwt is ze klaar met geaaid worden. Dus blijven opletten en niet te vaak/lang/nadrukkelijk aaien. Als iets haar niet zint laat ze dat duidelijk merken in de vorm van een hapje of een dreiging daarmee, een hoofdbeweging: genoeg zo. Ze laat niet met zich sollen en heeft een eigen willetje, ze houdt graag zelf de regie. Geen poes voor beginners, en zeker niet voor kinderen. Wie een kat goed kan “lezen” en aanvoelen, en een eigenzinnige madam respecteert en waardeert, zal er geen moeite mee hebben. Hira heeft nu nog nergens last van en kan nog best een tijdje mee. U bent van harte uitgenodigd voor een intieme kennnismakings-schootsessie met madam.

Attentie. Deze kat zit in het asiel. Als u interesse hebt in deze kat, dan kunt u uitsluitend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met tel.nr. 0492-513971 om een afspraak te maken voor kennismaking met de kat.