Katten Nala (2000307) (00808)

  • Diersoort: poes
  • Ras: Europese korthaar
  • Kleur: schildpad met wit (driekleur)

Kijken en adopteren

U kunt kittens en katten vrijblijvend bezoeken aan Grasbeemd 17 in Helmond. Dit kan van maandag t/m woensdag en op vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn wij open van 12:00 tot 15:00 uur. Op donderdag en zon- en feestdagen zijn wij gesloten.
Terug naar overzicht

Omschrijving

Leeftijd: bijna 7 jaar
Kan bij honden: nee
Kan bij katten: nee
Kan bij kleine kinderen: nee
Kan bij grote kinderen: nee
Moet naar buiten: nee
Speciale zorg: gedrag

Nala is in 2013 als kitten bij iemand in een appartement komen wonen. In 2018 verhuisde ze mee naar een huis met een tuin. Daar werd ze agressief naar haar eigenaar, maar daar was wel wat aan voorafgegaan.

In de jaren op het appartement is er een keer per ongeluk een vreemde kat naar binnen geslopen, waar de poes helemaal overstuur van raakte. Dat is best te begrijpen; het is heel bedreigend om opeens een andere, onbekende kat in je huis aan te treffen. U zou zelf ook raar opkijken als er opeens een onbekende persoon in uw huiskamer zit. Nala heeft dit voorval waarschijnlijk niet zo goed verwerkt.

Na haar verhuizing werd ze geconfronteerd met andere katten die ze vanuit de huiskamer kon zien of die door de tuin liepen. Dat riep herinneringen op aan het voorval in het appartement, en Nala reageerde steeds agressiever. Die agressie reageerde ze helaas af op haar baasje. De energie die vrijkomt als een kat zich opwindt en steeds verder opschroeft, moet ergens naartoe en dan is het baasje nogal eens de pineut. De agressie werd erger nadat Nala in 2019 gesteriliseerd werd. Het zal haar allemaal wel wat teveel zijn geworden. Een oud trauma, een verhuizing, nieuwe bedreigingen, en dan de sterilisatie er nog achteraan: we kunnen ons er wel iets bij voorstellen.

Nala is als binnenkat opgegroeid, en dan doe je beperkt levenservaring op. Je maakt niks anders mee dan wat er zich toevallig voordoet binnen de muren. Ze is wel speels, en kwam alleen bij de eigenaar op schoot. Ze is bang voor vreemde mensen, gaat dan onder de bank zitten. Binnenkatten reageren vaak wat slechter op veranderingen dan katten die meer ervaring hebben opgedaan. Nala is 23 april aan ons afgestaan. Vaak werkt een opname in het asiel als een soort “reset”. De kat wordt pardoes uit z’n ontstane ongewenste patronen gerukt en maakt een herstart.

We zoeken voor deze poes met “rugzakje” een ervaren kattenliefhebber. We zien haar het liefst terugkeren naar een appartement zodat ze minder meekrijgt van wat er allemaal op straat en in de tuin gebeurt. Waarschijnlijk hervindt ze dan haar kalmte weer en kan ze haar leventje in alle rust voortzetten.

Ze ontwikkelt zich in het asiel goed. Ze was aanvankelijk heel blazerig en afwerend, maar sinds ze in de reguliere kattenverblijven is gearriveerd is de knop duidelijk omgegaan. Sinds er een gevoelige kies is getrokken lijkt ze zelfs ook opgeleefd. Er gaat een hele nieuwe wereld voor haar open, ze ontmoet veel verschillende mensen, ze ontspant zich en ze geeft uit zichzelf kopjes. Ze loopt lekker rond in haar verblijf en ze gaat enthousiast achter een hengeltje met een “ritselbal” aan. Er zit nog genoeg speelsheid in de dame! U kunt op haar foto’s zelf goed zien hoe ontspannen ze inmiddels is. En die groene ogen: die zijn echt.

Het mooiste is: ze gaat ook vanzelf een heel leerproces doormaken qua andere katten. Voorlopig zijn de kooien naast de hare leeg en zitten er flink wat meters tussen haar en de andere katten, maar op termijn krijgt ze buren en gaat ze leren dat dat geen ramp of bedreiging hoeft te zijn. Zo kan ze geleidelijk afrekenen met haar oude trauma en kan ze als een andere, “geresette” poes geadopteerd worden. Nala 2.0! Voor haar gemoedsrust is het wel vereist dat ze de enige poes des huizes wordt.