Katten Spencer (2100276) (06367)

  • Diersoort: kater
  • Ras: Europese korthaar
  • Kleur: cypers grijs

Kijken en adopteren

U kunt kittens en katten tijdens deze Coronaperiode alleen op afspraak bezoeken in ons asiel aan Grasbeemd 17 te Helmond. Dit kan van maandag t / m woensdag en op vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn wij open van 12:00 tot 15:00 uur. Op donderdag en op zon- en feestdagen zijn wij gesloten.

Terug naar overzicht

Omschrijving

Leeftijd: 11 jaar
Kan bij honden: nee
Kan bij katten: nee
Kan bij kleine kinderen: nee
Kan bij grote kinderen: ja mits rustig en ervaren
Moet naar buiten: ja, minimaal tuin
Speciale zorg: blaasgruisdieet (Urinary), experimenteel pijnstiller (Metacam)

We zijn dringend op zoek naar een passende plek voor onze zeer vriendelijke kater Spencer, die ongelukkig is in het asiel en regelmatig buiten de bak plaste (maar het gaat nu goed! 🙂  ).

We zien twee mogelijkheden.

A. U bent bereid het te gaan proberen. Spencer moet beslist de enige kat zijn, en er moet minimaal een tuin zijn zodat hij naar buiten kan. In het ideale geval plast hij meteen al correct op de bak. Second best: hij plast na korte tijd niet meer buiten de bak. In het slechtste geval gaat hij opnieuw structureel buiten de bak plassen en dan mag hij uiteraard weer terug naar ons voor mogelijkheid B.
B. Spencer wordt volledig buitenkat. Ook daar moet hij (op eigen terrein) de enige kat zijn om hem zoveel mogelijk stress te besparen. Hij moet goed verzorgd worden (dieet, onderdak) en aandacht krijgen.

We zetten natuurlijk het liefst mogelijkheid A in werking, dus als u in de gelegenheid bent om het te gaan proberen dan komen wij heel graag in contact met u. Maar met B is Spencer ook goed geholpen. De kans dat hij happy wordt van een lang asielverblijf (of opname in een opvang voor onplaatsbare asieldieren) is nul.

Voor zijn volledige achtergrond: zie hierna. Graag helemaal lezen voor een goed begrip van de kat.

Spencer is in 2016 bij ons geadopteerd. Zijn eigenaar is helaas overleden. Hij werd tijdelijk door iemand opgevangen die al andere katten had, maar werd aan ons afgestaan vanwege buiten de bak plassen en sproeien. Wij meenden de oorzaak snel gevonden te hebben: hij had blaasgruis en blaasontsteking. De ontsteking is opgelost met een antibioticakuurtje, en het gruis is opgelost (letterlijk) met speciale dieetvoeding daarvoor. Dat heet Urinary en is goed verkrijgbaar bij de dierenarts en in webwinkels. Hij moet dat dieet echter wel de rest van z’n leven, om te voorkomen dat het gruis terugkeert.

Bij het ontstaan van blaasgruis kan stress een rol spelen, en dat kan beslist van toepassing zijn geweest. Baasje overleden, Spencer moest uit zijn vertrouwde omgeving weg en kwam pardoes terecht in een huishouden waar al andere katten waren. Het is dan ook een must om hem weer de enige kat te laten zijn. Ook overgewicht kan een factor zijn bij blaasgruis, en Spencer is best een beetje “gewichtig”. Het is verstandig om hem heel geleidelijk naar een gewicht van maximaal 5 kilo te loodsen.

We hebben toevallig een keer gezien dat hij niet gaat zitten tijdens het plassen maar blijft staan; hij plast dan recht naar achteren. En nee, het was geen sproeien. Bij een open kattenbak gaat dan alles eroverheen, hij moet dus beslist een bak hebben met een kap zodat alles binnenboord blijft. Het is een grote kat die een flink formaat bak nodig heeft, en de binnenzijde van de kap moet dagelijks schoongemaakt worden.

Jammer genoeg waren hiermee nog steeds niet alle problemen opgelost. Ook in het asiel heeft hij regelmatig op andere plekken geplast dan in de kattenbak. Hij wordt bij ons natuurlijk van alle kanten omringd door andere katten, en we wisten al dat dat een stressfactor van jewelste is voor hem. Je kunt zijn onbehagen ook al van verre zien, hij is een deel van de dag aan het zwiepstaarten. Hij is behoorlijk ongelukkig en de situatie roept veel spanning bij hem op.

Voor alle zekerheid is er een röntgenfoto gemaakt van zijn rug/bekken/heupen, vanwege het staande plassen. Er was wel iets aan zijn rug te zien waardoor hij z’n rug minder goed kan buigen. Maar hij kan prima zitten en ook uitstekend springen. Hij krijgt nu experimenteel pijnstilling, voor ‘t geval dat hij pijn ervaart bij het op de kattenbak gaan en daarom ook andere plekken uitkiest.

Het heeft een paar weken geduurd maar we zien nu verbetering: we vinden al enige tijd geen verkeerd gedeponeerde plasjes meer. Hoera! Het kan zijn dat de pijnstilling verlichting heeft gebracht; het is ook mogelijk dat hij zich prettiger voelt omdat hij rechts en links geen buurkat meer heeft. Maar dat is een situatie die we niet permanent kunnen volhouden, met de aanstaande zomerdrukte voor de boeg. Het zou geweldig zijn voor Spencer als hij op korte termijn geadopteerd wordt. Die jongen is het volkomen waard. Verlost u hem uit het asiel en geeft u hem een kans?

Attentie. Deze kat zit in het asiel. Als u interesse hebt in deze kat, dan kunt u uitsluitend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met tel.nr. 0492-513971 om een afspraak te maken voor kennismaking met de kat.