Heel af en toe komt het voor dat een vleermuizen een verkeerde afslag neemt, en per ongeluk in een woon- of werkruimte terecht komt. U treft dan bijvoorbeeld thuis, of op het werk, een rondvliegende vleermuis aan. Of een vleermuis die stilletjes aan de muur of in de gordijnen hangt.
Blijf rustig. We kunnen ons voorstellen dat zo’n rondvliegende vleermuis erg spannend is, maar er is geen reden tot paniek. De vleermuis zal echter niet tegen u aan vliegen. Ook vliegen vleermuizen niet in uw haren.

Wat kun je doen om de vleermuis weer buiten te krijgen?

Zet ramen en deuren naar buiten open:

Doe als eerste de deuren naar andere woonruimten dicht zodat u zeker weet dat de vleermuis niet naar een andere woonruimte kan vliegen. Zet in de ruimte waar de vleermuis vliegt een raam of buitendeur open. Wacht geduldig tot de vleermuis de weg naar buiten heeft gevonden, dit kan een hele tijd duren. U kunt daarbij gerust in een hoekje van de kamer gaan zitten om in de gaten te houden of de vleermuis ook echt naar buiten vliegt.

Als de vleermuis niet zijn of haar weg naar buiten vindt, wacht dan geduldig tot de vleermuis ergens landt:

Meestal is dat op de muur of in de gordijnen. Als de vleermuis daar vrij hangt (u ziet de vleermuis) wacht dan 10-15 minuten tot de vleermuis tot rust is gekomen. Probeer niet de vleermuis met je handen te pakken, maar zet er rustig een doosje of potje overheen. Schuif er een stevig stukje karton onder en keer het geheel om (Zie het filmpje hieronder). Ga dan met het doosje of potje naar buiten. Zoek een hoog gelegen oppervlak zoals het tafelblad van een tuintafel, en keer daar het potje om. Een gezonde vleermuis zal redelijk snel wegvliegen. Als de vleermuis na 15 minuten nog niet weg is, vang dan de vleermuis opnieuw. Volg de instructie over het vinden van een verzwakte vleermuis.

Als de vleermuis binnen stilletjes aan de muur hangt:

Probeer niet de vleermuis met je handen te pakken, maar zet er rustig een doosje of potje overeen. Schuif er een stevig stukje karton onder en keer het geheel om (Zie dit filmpje). Ga dan met het doosje of potje naar buiten, zoek een hoog gelegen oppervlak zoals het tafelblad van een tuintafel, en keer daar het potje om. Een gezonde vleermuis zal snel wegvliegen. Als de vleermuis na 15 minuten nog niet weg is, volg dan de instructie over het vinden van een verzwakte vleermuis.

Als de vleermuis ergens in of achter wegkruipt, bijvoorbeeld in de gordijnen, achter een schilderij of kast.

Laat dan de vleermuis daar gewoon zitten. Meestal komen ze tot rust en blijven ze daar een hele tijd zitten. Sluit deuren naar andere woonruimten zodat zeker is waar de vleermuis is bel dan de dierenambulance. Zij zullen de vleermuis komen ophalen of instructies geven over wat met de vleermuis te doen.

Durft u niet bij de rondvliegende vleermuis in de kamer te blijven? Of de vleermuis met een potje of doosje te vangen? Dat is niet erg.

Doe deuren naar andere woonruimtes dicht, zodat de vleermuis niet naar een andere kamer kan vliegen. Lukt het niet? Bel dan de dierenambulance. Zij zullen u komen helpen de vleermuis buiten te zetten. Het zijn echter allemaal vrijwilligers en kunnen niet altijd meteen komen.