Chip- en registratieplicht voor katten.

 

Minister P. Adema van LNV, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, wil een landelijke chip- en registratieplicht voor katten invoeren. Met een chipplicht kunnen kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun baasje. Daarnaast wordt met de chipplicht beoogd de aanpak van zwerfkatten zonder eigenaar te ondersteunen.

De chipplicht geldt voor alle katten, ook katten die binnen worden gehouden.

Op dit moment is nog niet bekend vanaf welke datum deze chipplicht ingevoerd gaat worden. Een landelijke chip- en registratieplicht zal nog verder onderzocht en uitgewerkt moeten worden op uitvoering, handhaafbaarheid en kosten.

Bij honden is deze plicht al sinds eind 2021 en heeft bewezen dat hierdoor velen weer herenigd konden worden met de eigenaar.

Is uw kat al gechipt of gaat u uw kat chippen: een juiste registratie is essentieel. We vinden regelmatig katten (en honden) die wel gechipt zijn, maar waarvan de registratie niet (meer) klopt. Gaat u verhuizen of krijgt u een ander telefoonnummer, denk er dan ook aan dit aan te passen bij de organisatie waar de kat geregistreerd is. Zet in ieder geval uw telefoonnummer op “zichtbaar voor iedereen” zodat u bereikbaar bent. En als u jaarlijks naar de dierenarts gaat, laat dan even checken of de chip nog actief, soms gaan ze stuk.

Check de chip!